Algo Cloud

Co je cloud computing?

Co je cloud computing? - Fotka

Cloud: Definice

Co je to cloud? Jedná se o služby či aplikace přístupné uživateli přes internet. Tyto služby jsou provozovány pomocí virtuálních počítačů, které jsou umístěné na výkonných fyzických serverech. Díky virtualizaci k nim má uživatel přístup vzdáleně, odkudkoliv a z více zařízení najednou.

 

Co je cloud computing

V běžné řeči pojmy cloud a cloud computing často splývají. Kdybychom ale chtěli být přesní, tak bychom cloud chápali jako služby a aplikace přístupné přes internet a cloud computing jako způsob řešení firemních informačních technologií založený na využití cloudu. Jednoduše řečeno cloud computing znamená, že služby a programy, které ve firmě používáte, neběží na vašich firemních počítačích, ale jsou přístupné přes internet. Variantou je i situace, kdy si programy či služby využívané v rámci cloud computingu pouze pronajímáte.

 

Cloud computing = méně starostí pro vás

Přejít „do cloudu“ pro vás znamená, že se bude vaše firemní IT infrastruktura nacházet ve vzdáleném datovém centru a že k ní budete přistupovat přes internet. Nemusíte tedy investovat do vlastního softwaru, odpovídajícího hardwaru a jejich údržby. O správu vaší IT infrastruktury se postará poskytovatel cloud computingu, stejně jako bude neustále pracovat na její inovaci.

 

Typy cloud computingu

V současné době jsou k dispozici čtyři různá řešení cloud computingu, která se liší především způsobem sdílení a umístěním datových center.

 

1) Veřejný cloud

Výpočetní infrastruktura je umístěna zcela v prostorách poskytovatele, zákazník tedy nemusí vlastnit svoji infrastrukturu. Jedná se o řešení využívané širokou veřejností, ve kterém více klientů sdílí infrastrukturu poskytovatele.

 

2) Privátní cloud

Jedná se o řešení vlastněné a využívané jednou konkrétní organizací. Infrastruktura je soukromá, žádný jiný subjekt k ní tedy nemá přístup. Lze ji přitom umístit buď přímo v organizaci, nebo mimo ni v datovém centru poskytovatele.

 

3) Hybridní cloud

Jak název napovídá, toto řešení kombinuje veřejný a privátní cloud. Nejdůležitější firemní aplikace se nacházejí na soukromém cloudu s vyšší úrovní zabezpečení, sekundární aplikace jsou umístěny na veřejný cloud.

 

4) Komunitní cloud

Toto řešení bývá vytvořeno, využíváno a spravováno několika vybranými subjekty, typicky organizacemi z technologických klastrů.

 

Cloud computing ve vaší firmě

Ptáte se, co přechod do cloudu vaší firmě přinese? Výhod a přínosů cloud computingu je mnoho, podívejme se na některé z nich:

 

Flexibilita

Cloud computing je škálovatelný. Sami si určíte, jaký výkon či jakou úložní kapacitu vaše firma potřebuje. Platíte tedy jen za to, co skutečně využíváte.

 

Nižší počáteční i provozní náklady

Vyhnete se velkým počátečním investicím do nových IT systémů. Nebudete potřebovat ani odborníky, kteří by se o provoz a údržbu systémů starali, a tím klesnou i vaše provozní náklady.

 

Dynamika

Cloud computing je samoobslužný. Většinu objednávek či změn v cloudu si tedy řídíte sami, což znamená větší dynamiku v chodu vaší firmy.

 

Neustálé inovace

Nejnovější technologie jsou automaticky součástí vašich IT systémů. Provozovatel cloud computingu zajišťuje neustálé inovace, takže jste vždy o krok napřed před konkurencí.

 

Jistota

Vaše data jsou díky cloudu pravidelně zálohována. Tím je zajištěna maximální bezpečnost a vy se nemusíte obávat o jejich ztrátu.

 

Cloudové řešení od Algotech

Uvažujete o cloudovém řešení pro vaši firmu? Algotech je tu pro Vás. Nabízíme privátní, veřejný i hybridní cloud s unikátním systémem zálohování dat, který se postará o maximální stabilitu a bezpečnost. Přečtěte si, kým je náš cloud nejvíce využíván a co naši zákazníci oceňují. Ozvěte se nám a my vám rádi poradíme ohledně cloudového řešení pro vaši firmu.

Potřebujete cloudové řešení, ale
nevíte, jaké zvolit? Poradíme vám.
Zeptejte se odborníků
Máte zájem o vyzkoušení nebo dotaz?
Zanechte nám na sebe kontakt, do 3 hodin se vám ozve náš cloud specialista.
  • Nejvyšší standard bezpečnosti dat - certifikace ISO 27001:2014
  • Naše podpora je dostupná nonstop na tel: +420 225 006 555
  • Cloud provozujeme ze 3 nezávislých lokalit
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo +420 225 006 555
Vaše zpráva
Vaše data jsou chráněna

Volbou „Odeslat” beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.