Algo Cloud

Co je internet věcí a kde ho využijete

Co je internet věcí a kde ho využijete  - Fotka
Produkty a služby

Cena trhu s IoT (internet of Things, neboli internet věcí) do roku 2025 přesáhne 1,6 trilionu dolarů. K loňskému roku bylo do této sítě zapojeno skoro šest bilionů zařízení. Co ale vlastně internet věcí je? Jak se liší od internetu běžného? Jaké výhody nám přináší? A není to nebezpečné?

 

Co to je Internet věcí?

Internet věcí se od běžného internetu v podstatě neliší. Funguje na úplně stejné síti, hlavní rozdíl spočívá v tom, že nejsou propojeny počítače, ale předměty denní potřeby. Lednice, žárovky, systémy klimatizace a vytápění, ale i auta a celé obytné objekty nebo kanceláře.

Počítače a chytré telefony se za IoT nezahrnují, protože tam je do procesu přístupu na internet přímo zapojen člověk. „Věci“ připojené k IoT sdílejí svá data nezávisle na svých majitelích.

Nejznámějšími příklady internetu věcí jsou domácí asistenti Alexa od Amazonu, nebo třeba Google Home, kteří se dají propojit s osvětlením, na slovní příkaz umí pouštět muziku nebo třeba vyhledávat informace na internetu. Světové značky v IoT cítí velký potenciál a předhánějí se, kdo přijde s propracovanější službou.

 

Krátce k historii IoT

Mohly byste se ptát, proč se věci denní potřeby k internetu připojují až dnes? Proč ne už před dvaceti lety? Odpověď je docela prostá, před dvaceti lety už sice dávno někoho napadlo, že by se něco takového dalo udělat, ale neexistovala dostatečně výkonná technologie. Připojení k internetu bylo mnohem energeticky náročnější a čipy k tomu potřebné moc velké a drahé. Efektivní řešení přinesly až RFID čipy, které měly původně sloužit primárně k identifikaci zboží. Používají se ale i na kreditních kartách, přístupových čipech, nebo právě v IoT. V této oblasti zažívají boom až v posledních několika letech.

 

Jak spolupracuje IoT s cloudem?

Cloud je nedílnou součástí světa internetu věcí. Právě cloud přijímá informace z různých IoT zařízení a umožňuje jejich komunikaci. Tím, že cloud dokáže soustředit vše na jednom místě, je vše velmi efektivní a rychlé.

Tip: Chcete využít cloudové řešení? Kontaktujte nás. Nebo se koukněte, jak cloud pomáhá různým organizacím.

 

Ale proč? Využití a rizika IoT

„To, že něco můžeme udělat, ještě neznamená, že bychom měli!“ komentují současné dění kritici připojování předmětů denní potřeby k internetu. Jejich skepticismus je částečně opodstatněný, z dat domácích spotřebičů se toho o vás dá zjistit docela dost. Zkombinujte to s daty ze sociálních sítí a máte komplexní a detailní popis svojí vlastní osobnosti.

Samotné firmy poskytující tyto služby samozřejmě podléhají přísné legislativě, v EU jsou to například GDPR nařízení, jenže IoT systémy jsou velmi snadným cílem pro hackery, protože s jejich zabezpečením si zatím nikdo příliš nelámal hlavu.

TIP: Trápí vás a vaši firmu GDPR nařízení? Nechte si udělat konzultaci zdarma.

Problém se zabezpečením ale v žádném případě není neřešitelný, internet věcí má velký potenciál stát se velmi užitečným nástrojem. Široká škála využití od monitorování znečištění (světelného, zvukového, běžného rovněž) přes lepší ochranu vaší domácnosti před zloději (kamery, senzory pohybu, automatické rozsvěcení světel, aby to vypadalo, že jste stále doma), ale také využití v poli ekologie. IoT může efektivně identifikovat úniky tepla ve vaší domácnosti, automaticky vypínat elektrospotřebiče, když zrovna nejsou potřeba nebo zhasínat a rozsvěcet na základě dat ze světelných čidel.

Internet věcí může také být využit ve zdravotnictví, například pro přístroje na podporu života nebo pro srdeční implantáty, které samy umí zavolat záchranku. Internet věcí by mohl znatelně zefektivnit a zlevnit operace prováděné roboty a také se významně podílet na prevenci široké škály chorob.

Mnoho dalších využití je v oblasti výroby a průmyslu. IoT by například mohlo výrazně usnadnit některé problémy, se kterými se potýkají v současnosti testovaná samořídící vozidla, jako i celkově usnadnit a zlevnit masovou výrobu.

 

Shrnutí

Internet věcí má svoje mouchy, ale ty jsou několikanásobně převáženy celou řadou výhod. Ne nadarmo se říká „Víc hlav víc ví!“ Koneckonců, žijeme v éře informací a s pomocí chytrých zařízení a domácností můžeme z dostupných zdrojů získat maximum. 

Hledáte ve firmě chytrá řešení postavené na cloudových technologiích? Nabízíme cloud postavený na vlastním data centru v Česku. A kromě toho řadu odborníků, kteří vám dokáží se vším pomoci.


 

Potřebujete cloudové řešení, ale
nevíte, jaké zvolit? Poradíme vám.
Zeptejte se odborníků
Máte zájem o vyzkoušení nebo dotaz?
Zanechte nám na sebe kontakt, do 3 hodin se vám ozve náš cloud specialista.
  • Nejvyšší standard bezpečnosti dat - certifikace ISO 27001:2014
  • Naše podpora je dostupná nonstop na tel: +420 225 006 555
  • Cloud provozujeme ze 3 nezávislých lokalit
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo +420 225 006 555
Vaše zpráva
Vaše data jsou chráněna

Volbou „Odeslat” beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.