Algo Cloud

Datová centra a cloudová úložiště

Datová centra a cloudová úložiště - Fotka
Produkty a služby

Začněme tedy definicemi obou pojmů. Datové centrum je v podstatě velká místnost, plná počítačových serverů. Větší společnosti totiž využívají spoustu programů, skladovacích systémů, CRM systémů, firemní e-mailové domény, to všechno potřebuje místo a operační paměť. Datové centrum se skládá ze tří částí:

 

  • síťová infrastruktura, ta slouží k propojení serverů s internetem a spolu navzájem
  • úložiště, protože je potřeba ukládat velké množství dat
  • výpočetní zdroje, ty data zpracovávají a vyvozují z nich důsledky

 

S vlastními datovými centry jsou ale často potíže, mimo jiné je jejich zřízení velmi drahé. Proto se čím dál více firem uchyluje k jinému řešení, prostě si úložiště a operační paměť pronajme. Jak je to možné, ptáte se? Přes internet, právě tady přichází na scénu cloudová úložiště. Ta totiž nejsou ničím jiným než dalšími datovými centry. Podívejte se na jednotlivé typy cloudových úložišť. Hlavní rozdíl spočívá v tom, jak již ostatně bylo zmíněno, že hardware cloudového úložiště nevlastníte vy, ale jiná firma. Co je tedy lepší? Koupit, nebo pronajmout? Ve hře je tu hned několik faktorů:

 

  • cena 
  • flexibilita služeb
  • dostupnost dat
  • zabezpečení

 

Cena

Počítače nejsou levné, a navíc se neustále vyvíjí. Pokud si chcete zřídit vlastní datové centrum, počítejte s velkými vstupními náklady za hardware, programové licence a externí specialisty/ nové zaměstnance, kteří budou schopní celý systém uvést do chodu. Myslete na to, že i zavedené datové centrum bude potřebovat neustálé aktualizace a upgrady, které stojí další peníze. Datová centra navíc spotřebovávají velké množství elektřiny, a to i když je zrovna aktivně nepoužíváte.

Když porovnáme dlouhodobé náklady, zjistíme, že cloudové úložiště může být až o 30 % levnější než vlastní datové centrum.

 

Flexibilita služeb

Jak už bylo zmíněno v předchozím odstavci, jakákoliv větší změna vlastního datového centra vyžaduje nákup nového hardwaru a složité nastavování. O to se v cloudových centrech postarají za vás, datové služby jsou zde rozděleny do několika kategorií a můžete si je do velké míry nastavit sami. Není tedy problém přidat nové programové moduly, navýšit paměť nebo zvětšit celkový operační výkon, akorát se to potom projeví na ceně. Nevýhodou je, že nemáte kontrolu nad konkrétními technickými detaily a nemůžete provádět vlastní úpravy. Hodně specifické požadavky se tedy mohou setkat s neúspěchem – vždycky ale záleží na dodavateli.

 

Dostupnost dat

Velkým plusem vlastního datového centra je, že máte svoje data neustále pod kontrolou a nemusíte se dělit o virtuální prostor s dalšími lidmi. Cloudová centra jsou zase dostupná ze kteréhokoli zařízení připojeného na internet. Teoreticky se tedy může stát, že při velkoplošném výpadku internetového připojení na nějakou dobu ztratíte ke svým datům přístup, to je ale vysoce nepravděpodobné. 

Všechna data na cloudu jsou navíc zálohována v několika různých datových centrech, aby při poruše v jednom z center nedošlo k jejich ztrátě nebo poškození. Pozor! Evropská unie má vlastní legislativu ohledně zpracovávání a uchovávání dat vašich klientů, ta totiž nesmí být uložena mimo území EU.

Nevíte si s interpretací a implementací GDPR rady? Nechte si u nás udělat konzultaci zdarma.

 

Zabezpečení

To, že máte data ve vlastním datovém centru, ale nemusí nutně znamenat, že jsou ve větším bezpečí, než u cloudového poskytovatele! Cloudová úložiště mají bezpečí dat svých klientů jako jednu z hlavních priorit a vynakládají na ni velké prostředky

Kromě softwarového zabezpečení mají cloudová úložiště i opatření proti neoprávněnému vniknutí do serverových místností. Kromě alarmů a hlídacích služeb platí i velmi přísné restrikce pro zaměstnance. Poskytovatelé cloudových služeb prostě dělají všechno proto, aby vaše data zůstala v bezpečí. Koneckonců, od čeho je platíte?

 

Shrnutí

Pokud vaše firma neoperuje s daty, pro které je třeba vysoká úroveň utajení, nebo nemá velmi specifické požadavky, které by běžný poskytovatel nedokázal splnit, je zřizování vlastního datového centra zbytečně drahé a složité. Pro firmy s problémy zmíněnými výše (bezpečí dat, technické požadavky) se doporučuje model hybridní, tedy část dat na cloudu, část ve vlastním datovém centru.

Čistě privátní datové centrum se vyplatí pouze v případě, když vaše firma už hodně nainvestovala do IT techniky, a tudíž vlastní potřebný hardware.

Stále vám něco není jasné? Zavolejte nám! Vyškolení odborníci v našem nonstop call centru vám se vším rádi poradí.
    
 

Potřebujete cloudové řešení, ale
nevíte, jaké zvolit? Poradíme vám.
Zeptejte se odborníků
Máte zájem o vyzkoušení nebo dotaz?
Zanechte nám na sebe kontakt, do 3 hodin se vám ozve náš cloud specialista.
  • Nejvyšší standard bezpečnosti dat - certifikace ISO 27001:2014
  • Naše podpora je dostupná nonstop na tel: +420 225 006 555
  • Cloud provozujeme ze 3 nezávislých lokalit
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo +420 225 006 555
Vaše zpráva
Vaše data jsou chráněna

Volbou „Odeslat” beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.