Algo Cloud

IaaS, PaaS a SaaS - od definice k využití

IaaS, PaaS a SaaS - od definice k využití - Fotka
Produkty a služby

Tak tedy popořadě, to „aaS“ znamená as a service a označuje hotový produkt, za který platíte (service = služba). Dá se to přirovnat k jízdě taxíkem; platíte jen ve chvíli, kdy taxík doopravdy používáte, netýká se vás servis auta, silniční poplatky, ani výměna pneumatik. O vše je postaráno a Vy platíte za hotovou službu.

Existuje hned několik typů cloudových služeb, liší se primárně podle toho, o co všechno je za vás postaráno. My dnes probereme tyto tři:

  • SaaS – software as a service
  • PaaS – platform as a service
  • IaaS – infrastructure as a service

 

SaaS (software as a service)

Software jako služba je nejjednodušším typem cloudové služby. Tedy, nejjednodušším pro vás. Za svoje peníze dostanete fungující softwarový systém, který nemusíte nijak spravovat, prostě do něj dodáte data a použijete ho. Většina služeb tohoto typu funguje přímo přes webový prohlížeč, nemusíte tedy ani nic instalovat. Typickým příkladem SaaS je třeba Dropbox nebo Microsoft 365, ale i některé ERP systémy.

 

SaaS se nejlépe hodí pro startupy, zpracování krátkodobých projektů, nebo automatizaci procesů, které se neopakují příliš často (například software na počítání placení daní). Nevýhodou je, že u kompletních programů je velmi nízká nastavitelnost. Jak již bylo zmíněno, platíte za již hotový produkt. Když už také svoje data svěříte poskytovateli, bývá velký problém převést je k jinému, protože poskytovatelé se snaží své zákazníky za každou cenu udržet.

 

PaaS (platform as a service)

Platforma jako služba, jak z názvu vyplývá, vám dává větší volnost než SaaS, a to tak, že Vám poskytne servery a potřebné softwarové nástroje, ale konečné aplikace a systémy si už vytváříte sami. Musíte tedy zaměstnat IT personál a zajistit správu firemních počítačů, ale na druhou stranu máte o poznání větší kontrolu nad fungováním používaných programů. Jedním z mnoha příkladů je Google App Engine.

Pro vývoj jednodušších aplikací a automatizaci většiny firemních procesů jsou PaaS systémy naprosto ideální. Stále ale zůstává problém s poskytováním vlastních dat třetí straně a částečné omezení vašich možností. Na některé složitější systémy PaaS softwarové nástroje prostě nejsou dělané.

 

IaaS (infrastructure as a service)

Infrastruktura jako služba je nejvolnějším typem cloudových služeb. Pronajímáte si v podstatě jenom fungující a správně zapojený hardware. O operační systémy, programování aplikací, vytváření databází a nahrávání dat se už musíte postarat sami. Máte tedy takřka neomezenou svobodu v tom, jaké programy budou na serveru fungovat.

IaaS se nejlépe hodí pro velké firmy, které mají dostatečně velký rozpočet na zaměstnání externích odborníků a průběžné aktualizace softwaru. Model IaaS je skvěle škálovatelný, takže může růst společně s vaší firmou. Zároveň ale vyžaduje neustálou pozornost a zůstává problém se sdílením dat třetí straně.

 

Shrnutí

Při výběru správného modelu cloudových služeb je tedy třeba myslet na tři hlavní věci:

  • váš rozpočet
  • míra potřeby flexibility služeb
  • citlivost ukládaných dat

 

Pokud nemáte tak velký rozpočet, je pro vás nejvhodnější Saas, nedá se sice tolik modifikovat, ale vyjde levněji. Jestli je pro vás nejdůležitější flexibilita poskytované služby, protože vaše programy fungují velmi specificky, doporučuje se IaaS, který nechává vašim IT specialistům nejvíce prostoru. Pokud svá citlivá data nemůžete poskytovat třetí straně, čistě cloudový systém se pro vás nehodí, měli byste zvážit možnost hybridního modelu – tedy část dat v privátním datovém centru a zbytek na cloudu dle vašeho výběru.

Pokud si nejste jisti, jaký typ služby se pro vás hodí, zavolejte do našeho call centra. Tým vyškolených odborníků vám rád se vším poradí. Cloudové služby už pomohly firmám po celém světě. Nechte si pomoci i Vy. 

Potřebujete cloudové řešení, ale
nevíte, jaké zvolit? Poradíme vám.
Zeptejte se odborníků
Máte zájem o vyzkoušení nebo dotaz?
Zanechte nám na sebe kontakt, do 3 hodin se vám ozve náš cloud specialista.
  • Nejvyšší standard bezpečnosti dat - certifikace ISO 27001:2014
  • Naše podpora je dostupná nonstop na tel: +420 225 006 555
  • Cloud provozujeme ze 3 nezávislých lokalit
Nechcete čekat na odpověď?
Zavolejte nám na číslo +420 225 006 555
Vaše zpráva
Vaše data jsou chráněna

Volbou „Odeslat” beru na vědomí zásady zpracování osobních údajů.